Monipuolista matkailua Sastamalassa

Kommee Kurki sijaitsee kauniista luonnostaan ja lähes 200 järvestä tunnetussa Sastamalassa, joka tarjoaa mm. monipuolisia luontomatkailumahdollisuuksia ja paljon nähtävää lapsiperheille. Sastamalan keskustaa Vammalaa ympäröivät Kokemäenjoen suurimmat järvet Rautavesi ja Liekovesi, joissa on rauhallisia veneilyreittejä noin 60 kilometrin matkalla. Veneilijöille vesistöt tarjoavat jylhiä maisemia, ja kalastajat voivat yrittää napata alueen erikoisuutta toutainta. Erikoislaatuinen vesistö tarjoaa jokaiselle jotakin.

Kommeesta Kurjesta on 10 km Sastamalan keskustaan, jota ympäröivät Rautavesi ja Liekovesi.

 


Kommeen Kurjen lähiluonto

Kun Sastamalan keskustan järvimaisemista suunnataan 10 km etelään kohti Punkalaidunta, saavutaan B&B Kommeeseen Kurkeen. Sen itä- ja pohjoispuolella sijaitsee 9 km pitkä, mutta hyvin kapea, kesämökeistään tunnettu Houhajärvi. Sen eteläpäässä on Vesarannan uimaranta ja kesäteatteri, jonne on matkaa 6 km. Muutaman kilometrin päässä on myös Ylistenjärvi, jossa on Taipaleenvuoren ulkoilualue ja laavu.

Tapiolanjärvi etualalla ja Ylistenjärvi taustalla.

Mutta näitäkin lähempänä on kolme lintujärveä: Hanhijärvi, Keskistenjärvi ja Tapiolanjärvi. Näistä Hanhijärvi sijaitsee aivan Kommeen Kurjen vieressä. Järven luusua sijaitsee sen etelärannalla, josta saa alkuunsa 7 kilometriä pitkä Pikkujoki. Siinä on viime vuosina pesinyt muutamia euroopanmajavapesueita. Kaikille kolmelle lintujärvelle on vedenpinnan laskun vuoksi syntynyt saraluhtaa ja ne ovat kasvaneet osittain umpeen, mikä tekee niistä erinomaisen elinympäristön vesilinnuille ja kahlaajille. Järvet kuuluvat valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja Natura 2000 -suojelualueverkostoon. Natura-alueen pinta-ala kolmella järvellä on yhteensä 151 hehtaaria. Linnustoltaan Keskistenjärvi on monipuolisin. Sen koillisrannalla on korkea lintutorni, jolle on opaste Punkalaitumentieltä.

Laulujoutsenen poikasia Kommeen Kurjen maillaLintujärvien uljaimmat ilmestykset ovat kurjet ja laulujoutsenet, joita tapaa päivittäin keväästä syksyyn sekä järvillä että Kommeen Kurjen vieressä sijaitsevilla pelloilla. Viimeisimmän laskennan mukaan järvillä pesii 5 kurkiparia ja 5 laulujoutsenparia. Alueella lentelee usein myös ruskosuohaukka.

Soistuneet lintujärvet ovat myös mahtava marja-aitta, ja keväisin Hanhijärvellä on mahdollisuus poimia karpaloita.

Luontomatkailua Kommeen Kurjen mailla: kurkipari keväisellä pellolla


Sastamala – luontomatkailun kaupunki

Sastamalassa on useita muitakin hienoja luontomatkailukohteita. Niistä merkittävimmät ovat Ritajärven ja Vehmaanniemen luonnonsuojelualueet sekä Ellivuoren monipuolinen matkailualue.

Sastamalan perinteikkäin matkailualue on Ellivuori, jonka monipuolinen luonto tarjoaa nykyään paljon erilaisia aktiviteetteja. Perinteisen laskettelun lisäksi alueella voi harrastaa mm. minigolfia, SUP-lautailua, kanootilla melomista ja Fatbike-maastopyöräilyä. Syksyllä 2016 Ellivuoreen avattiin HighPark-kiipeilypuisto.

Keväällä 2015 perustettu Ritajärven luonnonsuojelualue on metsäjärvien ja niiden laskupurojen vaihteleva elinympäristökokonaisuus. Karkun Horniolla sijaitseva alue on erityisen tunnettu jääkauden merkeistä: kivikoista ja valtavista siirtolohkareistaan. Alueelta voi bongata mm. Pirkanmaan suurimman siirtolohkareen, Sikokiven. Peräti 127 hehtaarin kokoiseen alueeseen pääsee tutustumaan parhaiten pääpysäköintialueelta (Ritajärventie 358, Sastamala), jossa on opastustaulut suomeksi ja englanniksi. Retkeilyreittejä on 12 km verran ja ne ovat hyvin viitoitetut ja merkityt. Lyhyin reitti on 2 km pituinen Valkeajärven kierros, joka on melko helppokulkuinen. Kolmen järven kierros on pituudeltaan 8 km ja sen maasto on paikoin haastavaa kulkea. Ritajärven alueen palveluja ovat mm. Valkeajärven laavu, Alisen Ritajärven mökki sekä useat tulentekopaikat. Ritajärven retkeilykartan voi ladata TÄSTÄ.

Lähellä Sastamalan keskustaa sijaitsee Rautaveteen työntyvä Vehmaanniemen luonnonsuojelualue (Tampereentie 258, Sastamala). Se on seitsemän hehtaarin kokoinen arvokas luonnonsuojeltu perinnemaisema. Vehmaaniemen kiertää luontopolku, jonka varrella on mm. useita rautakautisia hautaröykkiöitä. Alueen maskotteja ovat mustat ja valkoiset lampaat, joita näkee kesäisin.

Sastamalassa on myös useita näkö- ja lintutorneja. Natura-alueilla sijaitsevat Ekojärven lintutorni (Kolkuntie) sekä jo aiemmin mainittu Keskistenjärven lintutorni (Hiedanmaantie). Uljain torneista on kuitenkin 15-metrinen Pirulanvuoren näkötorni Sastamalan pohjoisosissa Suodenniemellä (Laviantie 600, Sastamala). Vuonna 2012 valmistuneella tornilla on eräs erikoispiirre: sieltä avautuma järvimaisema joutsenineen on ikuistettu Suomen yhden euron kolikon taustapuolelle.

Sastamalan lounaiskolkassa, pääosin Huittisten ja Kokemäen kaupungin puolella sijaitsee Puurijärven ja Isosuon kansallispuisto. Se koostuu kansainvälisestikin arvokkaana lintujärvenä tunnetusta Puurijärvestä ja viidestä kermikeidassuosta: Aron-, Iso-, Kiettareen-, Korkea- ja Ronkansuosta. Vuonna 1993 perustetun kansallispuiston runsaimmat pesimälajit ovat nokikanan lisäksi naurulokki, ruokokerttunen, pajusirkku, niittykirvinen, keltavästäräkki, kiuru ja pensastasku. Puiston uljaimpia lentäjiä ovat puolestaan merikotka ja sääksi. Kärjenkallion 18 metriä korkea lintutorni on Pohjoismaiden suurimpia ja sieltä on näkyvyys koko Puurijärvelle. Lintutornille pääsee helpoiten Työtilän pysäköintialueelta (Yttiläntie 981, Kokemäki). Alueen kartan voi ladata TÄSTÄ.


Sastamala – kirjojen, kirkkojen ja kylien kaupunki

Kulttuurimielessä Sastamala on kolmen K-kirjaimen kaupunki: kirjat, kirkot ja kylät.

Sastamalan tunnetuin tapahtuma lienee Vanhan Kirjallisuuden Päivät, joita vietetään aina juhannuksen jälkeisenä perjantaina ja lauantaina Sylvään koululla (Ojansuunkatu 8, Sastamala). Tapahtuma kerää vuosittain noin 15 000 kävijää ympäri Suomea. Kirjapäivien kivijalkana on antikvaarinen kirjamyynti ja Sylväälle kerääntyykin vuosittain noin 60 antikvariaattia. Paikalla on lisäksi mm. kustantajia, yhdistyksiä ja muita alan toimijoita. Tapahtuman ohjelma rakentuu vuosittain vaihtuvan teeman ympärille (esim. vuonna 2015 Intohimo) ja teemaa käsitellään seminaareissa ja paneelikeskusteluissa, joissa nähdään mm. eturivin kirjailijoita, poliitikkoja ja tutkijoita.

Myös suomalaisen kirjan museo Pukstaavi sijaitsee Sastamalassa. Museo on erikoistunut suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden kulttuurihistoriaan. Pukstaavi toimii vuonna 1920 rakennetussa apteekkari Bäckmanin talossa (Marttilankatu 12, Sastamala). Kaupungin keskustassa sijaitseva kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus peruskorjattiin ja avattiin yleisölle kesällä 2011. Pukstaavi on auki ympäri vuoden.

Kirjojen lisäksi kaupunki on tunnettu kirkoistaan. Sastamalassa on peräti yksitoista kirkkoa ja niiden lisäksi kaksi kesä- tai siunauskappelia. Näistä kaksi on harmaakivikirkkoja: 1400-luvulla rakennettu Sastamalan Pyhän Marian kirkko ja 1500-luvun alussa rakennettu Tyrvään Pyhän Olavin kirkko. Nämä molemmat sijaitsevat keskustan pohjoispuolella Rautaveden rannalla. Seurakunnan pääkirkko on Vammalassa Vammaskosken rannalla sijaitseva kaksitorninen Tyrvään kirkko, joka on valmistunut vuonna 1855. Tutustumisen arvoinen on myös idyllinen Sammaljoen kirkko, jonne on B&B Kommeesta Kurjesta 10 km. Kirkossa järjestetään jouluisin aatonhartaus, joka kerää kirkon ääriään myöten täyteen lähialueen ihmisiä.

Kolmas tunnettu K-kirjain ovat kylät. Sastamalassa toimii peräti 40 kylä-/asukasyhdistystä. B&B Kommeen Kurjen alueella vaikuttaa Tapiolan kyläyhdistys, joka järjestää kyläläisille ja kesälomalaisille runsaasti erilaista ohjelmaa. Läheisen Ylistenjärven rannalla sijaitsee kyläyhdistyksen ylläpitämä laavu ja Taipaleenvuoren ulkoilualue, jonne on opastus Hiedanmaantieltä. Sastamalan kylien kattojärjestönä toimii Sastamalan Kylät ry, jonka kotisivuilla ovat esiteltyinä mm. kaikki 40 kylää.


Lapsille mm. Herra Hakkarainen ja Kiviniityn Kotieläinpuisto

Herra Hakkarainen on Mauri Kunnaksen luoma unissaan kävelevä piirroshahmo, joka esiintyi ensimmäisen kerran Yökirja-lastenkirjassa. Herra Hakkaraisen talo puolestaan on lasten elämystalo, joka sijaitsee kirjamuseo Pukstaavin naapurissa (Marttilankatu 10, Sastamala). Kunnaksen rakastettuihin kirjoihin perustuvassa näyttelyssä niin lapset kuin lapsenmielisetkin pääsevät kokemaan tarinoiden maailman lähes kaikilla aisteillaan. Leikkeihin pääsee niin ritarien salissa, avaruudessa, vanhassa kaupungissa kuin Herra Hakkaraisen omassa kodissakin. Elämystalo on auki ympäri vuoden.

Kiviniityn Kotieläinpuisto on lapsiperheiden suosittu retkikohde Sastamalan Mouhijärvellä valtatie 11:n lähettyvillä (Iirolantie 108, Sastamala). Kotieläinpuistossa on yli 30 eläinlajia, erikoisuuksina mm. jakkihärkä, guanakot, nandut, porot, riikinkukot, villisiat, kettu, kauriit ja joutsenet. Puistossa on myös tuttuja maatilan eläimiä kuten lampaita ja vasikoita, joita saa silittää ja ruokkia. Lapsille on eläinten lisäksi paljon aktiviteetteja, kuten trampoliinit, pomppulinna, polkuautot, peräkärryajelu ja leikkikenttä. Kiviniitty on auki kesäaikaan.

Call Now Button